Regioner
imgFÖRINTELSENS MINNESDAG 2016
FÖRINTELSENS MINNESDAG 2016
EVERY FACE HAS A NAME
imgJOJK
JOJK
SAMERNAS NATIONALDAG
imgSUFFRAGETTE
SUFFRAGETTE
INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS
imgTAIKON
TAIKON
Romernas Internationella Dag

Antirasistiska filmdagar i Malmö

Film och samtal om rasism, diskriminering och mänskliga rättigheter sedan 1993

taikon

ROMERNAS INTERNATIONELLA DAG - 8 APRIL

Den 8 april är det Romernas internationella dag. Vi uppmärksammar dagen med visning av filmen TAIKON, med efterföljande samtal för att lyfta frågor rörande romernas historia och villkor. Visningen är en sluten visning för gymnasieskolor, KomVux, och folkhögskolor. 

Datum: 8 april
Tid: 8.30-11.15
Plats: Biograf Panora (Friisgatan 19D)
OBS! GRATIS – förbokning krävs
Målgrupp: från gymnasiet, KomVux, folkhögskola.
Bokning: http://simplesignup.se/event/75402

Läs mer här

Suffragette - internationella kvinnodagen 8 mars

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. ARF visade filmen SUFFRAGETTE, med ett efterföljande föredrag av historikern Emma Severinsson.

SUFFRAGETTE
Regi: Sarah Gavron | SB 2016 | Drama | 106 min | Engelskt tal, svensk text

Handling: I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. 

Arrangörer: ARF - Film och kultur för Mänskliga Rättigheter, FörfattarCentrum Syd. I samarbete med Latin Mot Rasism och Unga Panora/Folkets Bio Malmö

SAMISKA NATIONALDAGEN


Den 6 februari är det Samernas nationaldag eller Samefolkets dag. Det vill vi uppmärksamma varje år framöver. 2016 arrangerade vi i anslutning till denna dag en film och samtal för att uppmärksamma dagen och lyfta frågor rörande samernas kultur och historia. 
Vi visade filmen Jojk, av Maj Lis Skaltje (Sverige 2014) med efterföljande samtal. 


Arrangörer: ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter, Folkets Bio Malmö och ABF Malmö i samarbete med Sameföreningen Samer i Syd.

förintelsens minnesdag
skolvisning av every face has a name

Förintelsens Minnesdag i Malmö. Varje år den 27 januari hedras offren för Förintelsen, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005, i Sverige har det varit en nationell minnesdag sedan 1999. Vi bjuder in gymnasieskolor i anslutning till denna minnesdag till ett särskilt arrangemang med film och samtal. 2016 visade vi filmen Every Face Has a Name, och vi samtalar med regissören Magnus Gertten efter visningen.

Arrangörer: ABF Malmö, ARF – Flm och kultur för mänskliga rättigheter, Förintelsens Ögonvittnen, Malmö mot Diskriminiering, Malmö Museer, Malmö Stadsteater, Röda Korset, Stadsbiblioteket, Stadskontoret, och Unga Panora - Folkets Bio Malmö.

Antirasistiska filmdagar 2015 arrangeras i MalmöLundHelsingborg och Landskrona.

arf tipsar!

- En kort animerad video som på fem minuter ger en bild av konflikten i Syrien och varför så många tvingas fly till Europa.

I anslutning till Queer filmfestivalen: 

varje gång jag ser dig

I anslutning till MALMÖ QUEER FILMFESTIVAL, bjuder vi in gymnasieklasser till film och samtal med denna filmfestivalpärla: VARJE GÅNG JAG SER DIG är fängslande från första bildruta, lyfter HBTQ-frågor med en avslappnad självklarhet och med ett stort mått humor. Mångfaldigt prisbelönad i en mängd olika internationella festivaler. Med efterföljande samtal om normer och normkritik.

Datum: fredag 15 april
Tid: 8.30–11.30
Plats: Biograf Panora
(Friisgatan 19D)
OBS! GRATIS förbokning krävs
Målgrupp: gymnasiet
Bokning:
http://simplesignup.se/event/75613

Läs mer om filmen: http://www.lucky-dogs.se/#!vgjsd/c1j5a 

Arrangörer: ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter, Latinamerika i Fokus, Malmö Queer Filmfestival samt Unga Panora/Folkets Bio Malmö.

MEDITERRANEA - FN DAG MOT RASISM OCH DISKRIMINERING 21MARS

Regi: Jonas Carpignano | Italien, Frankrike m.fl. 2016 | Spelfilm | 107 min | Franskt, italienskt tal, svensk text

Handling: Två vänner från Burkina Faso reser över land och hav för att nå Italien. Tillsammans drömmer de om nya livsmöjligheter, men väl framme ersätts det skimrande löftet med svåra utmaningar och en desillusionerad verklighet. 

I anslutning till FN dagen mot rasism den 21 mars, visade vi den prisbelönta filmen MEDITERRANEA, en visning på förmiddagen för lärare, och KomVux samt Malmö högskola studenter, och en visning för allmänheten på kvällen.

Arrangörer: 21 mars nätverket, i samarbete med Folkets Bio Malmö.

kommande arrangemang

Vi kommer att löpande uppdatera sidan med kommande filmseminarier för skolor och andra evenemang som vi arrangerar. 

Kommande evenemang är:

8 april: TAIKON, med efterföljande panelsamtal

15 april: VARJE GÅNG JAG SER DIG, med efterföljande samtal

Följ oss på Facebook!

 

arf vinjett


2015 ARF Vinjett


2014 ARF Vinjett


2013 ARF Vinjett