Regioner
Nyheter

20160208-113154-3.jpgRegi: Michael Graversen | Danmark, Italien 2015 | Dokumentär | 58 min | Språk: Danska |Text: Engelska

DREAMING OF DENMARK

Wasiullah anlände till Danmark som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Han är som alla andra danska pojkar. Han hänger med sina vänner, ta selfies, skämtar och flirtar med tjejer. Men när Wasi fyller 18 får han avslag på sin asylansökan. Han flyr till Italien i hopp om att få uppehållstillstånd. Men utan ett hem, ett arbete och utan identitet tvingas han leva under jord. Drivkraften för Wasi är att en dag kunna återvända till sina vänner och en trygg framtid i Danmark. Regissören Michael Graversen har följt  Wasi under många år och genom deras nära relation visar filmen vad som händer med de barn och ungdomar som tvingas leva utanför systemet i Europa.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cAXNFePodtk

BARNKONVENTIONENS DAG – 20 NOVEMBER

2018-11-01


Rädda Barnen distrikt Malmö i samarbete med ARF lyfter Barnkonventionens dag med filmvisningar och samtal på temat Barns rättigheter riktade till låg-, mellan- och högstadiet.

Alla filmerna inleds av Rädda barnen och ARF ledare, samt följs upp med ett samtal eller frågestund! Vi kopplar Barnkonventionen till filmernas tema.

Läs om RB distrikt Malmö: https://www.raddabarnen.se/distrikt/distrikt-malmo/

Läs om Barnkonventionen: https://www.raddabarnen.se/om-oss/barnkonventionen/barnkonventionen-kort-verison/

I år visar vi filmerna:

FROM NOWHERE för åk 8-9. KRIGSHEMLIGHETER och PÅ RYMMEN I ROM för åk 5-6. DEN LILLE PRINSEN, visar vi för åk 2-4.

Hela programmet HÄR

INTERNATIONELLA DAGEN FÖR TOLERANS

2018-10-19

ARF på INTERNATIONELLA DAGEN FÖR TOLERANS

Den 16 november uppmärksammas Unescos Internationella Dag för Tolerans världen över. Tolerans ska inte tolkas som överseende eller likgiltighet; tolerans handlar om att respektera och uppskatta mångfald och människors individuella och kulturella olikheter.

För att motverka intolerans behövs lagar som respekterar mänskliga rättigheter samt förbjuder och bestraffar hatbrott och diskriminering. Dessutom krävs utbildning för att motverka den okunskap och de attityder och värderingar som är grunden till intolerans.

Med anledning av denna dag visar ARF flera filmer med samtal för olika åldersgrupper, från grundskolan till gymnasiet samt vuxenutbildning (Komvux, folkhögskolor, mm). Läs om filmerna för grundskolan nedan.

ARF visar filmer med samtal för skolklasser den 16 november.
OBS! Det är gratis att delta. Bokningslänkar finns till varje film och samtal.  

WONDER 

THREE GENERATIONS

UTOYA 22 JULI

GRÄNSFN DAGEN

2018-10-15

FN-dagen firas till minne av att FN-stadgan trädde i kraft, 24 oktober 1945. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena och målsättningarna som FN står för internationellt. 2015 tog FN fram de nya globala målen, Agenda 2030 för hållbar utveckling. ARF fokuserar på målen för ekonomisk och social hållbarhet, särskilt målen för socialt hållbara städer. Vi visar en dokumentär som utforskar 60- och 70- talens bostadsprojekt (miljonprogrammet), dess visioner kontra verklighet. Visningen inleds med en kort presentation av Agenda 2030 och följs upp med ett panelsamtal med bl.a. filmens huvudperson Sagal Hussein. 


Slavhandelns arv - Konferens

2018-10-01
Varje år arrangerar Malmö stad i samarbete med Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa och andra organisationer en konferens om Slavhandelns arv. Konferensen arrangeras till minne av när Sveriges del av den transatlantiska slavhandeln upphörde. Årets tema för konferensen berör afrofobi och diskriminering inom arbetslivet. 

Datum och tid: 9 oktober, 09.00-16.00. Insläpp från kl. 08.30.
Studio (Black box), Nordenskiöldsgatan 24 Länk för anmälan:
https://malmo.se/4.cb832751656711ccfbe895.html


Årets tema: afrosvenskars erfarenheter på arbetsmarknaden. 
Se hela programmet HÄR.

ARF på SKOLANS DAG 2018

2018-08-17


Tillsammans med Lärarförbundet lyfter ARF Skolans dag, som i år infaller den 4 september. Temat för årets Skolans dag är Demokrati och alla barns lika rätt till utbildning.

Skolans Dag instiftades 2008 av Lärarnas Riksförbund för att sätta skolan i centrum med målet om en likvärdig skola för alla. Lärarförbundet har uppmärksammat dagen sedan starten. ARF har lyft dagen sedan 2016 med ambitionen att koppla antirasism och mänskliga rättigheter till skolans värld. Vi har valt i år fyra titlar för olika åldersgrupper, med tillhörande samtal eller föreläsning:

PÅ VÄG TILL SKOLAN åk 4-6
NÄR JAG BLIR STOR åk 7-9
LA ISLA DE LOS PINGÜINOS Gymnasiet
TEACH US ALL Gymnasiet, folkhögskola, Komvux, m. fl.

Läs mer om varje programpunkt nedan.

Bokning kommer att ske via den nya Kulturkartan. Bokningen startar den 20 augusti.

Läs hela programmet: här