Regioner
Nyheter

20160208-113154-3.jpgRegi: Michael Graversen | Danmark, Italien 2015 | Dokumentär | 58 min | Språk: Danska |Text: Engelska

DREAMING OF DENMARK

Wasiullah anlände till Danmark som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Han är som alla andra danska pojkar. Han hänger med sina vänner, ta selfies, skämtar och flirtar med tjejer. Men när Wasi fyller 18 får han avslag på sin asylansökan. Han flyr till Italien i hopp om att få uppehållstillstånd. Men utan ett hem, ett arbete och utan identitet tvingas han leva under jord. Drivkraften för Wasi är att en dag kunna återvända till sina vänner och en trygg framtid i Danmark. Regissören Michael Graversen har följt  Wasi under många år och genom deras nära relation visar filmen vad som händer med de barn och ungdomar som tvingas leva utanför systemet i Europa.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cAXNFePodtk

ARF HELA ÅRET - MR DAGEN

2017-12-07


ARF HELA ÅRET avslutar HT med att uppmärksamma Internationalla dagen för Mänskliga Rättigheter. Förenta Nationernas generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. ARF uppmärksammar dagen med film och samtal för högstadiet och gymnasiet, samt med ett film och samtal för allmänheten. Läs mer om arrangemangen här

Internationella Dagen för Tolerans

2017-11-07

Den 16 november uppmärksammas Unescos Internationella Dag för Tolerans världen över.


ARF uppmärksammar dagen med filmvisningar med samtal för skolklasser den 15 och 16 november. Bland andra filmer visar vi nyare filmer som Brev till en seriemördare, Den enda vägen, Silvana - Väck ig när ni vaknat, och moderna klassikern Medan vi faller. 

Läs mer om filmseminarierna här.

FN dagen på Latinamerika i Fokus

2017-10-18
I samarbete med och under Latinamerika i Fokus - Film och Kulturfestival uppmärksammar vi FNdagen, som firas till minne av att FN-stadgan trädde i kraft, 24 oktober 1945.  
Högtidsdagen instiftades för att främja syftena och målsättningarna som FN står för internationellt. 2015 tog FN fram de nya målen för hållbar utveckling. Med Agenda 2030 för hållbar utveckling i åtanke, fokuserar vi i år på staden och den urbana ojämlikheten, och lyfter därmed särskilt: Mål 1 (avskaffandet av fattigdom) Mål 10 (att minska ojämlikheten), samt Mål 11 som handlar om socialt hållbara städer. Läs om Agenda 2030:  http://www.globalamalen.se/  


Vi visar filmen Trash för åk 8-9 och La zona för gymnasiet med efterföljande samtal.  
Visningarna är en del av Latinamerika i Fokus och i samarbete med Skolbion i Malmö.


Minnesdag för Amerikas kolonisering

2017-10-12

Den 12 oktober 1492 (Columbus ankomst till Amerika) var uppstarten till att Europa tog över en hel kontinent. Datumet har i 500 år firats som Amerikas upptäckt, men har under 2000-talet alltmer uppmärksammats av representanter för ursprungsbefolkningar som motståndets dag, och lyfter det slaveri och folkmord som följde i conquistadorernas spår. I samarbete med Latinamerika i Fokus (film och kulturfestival) lyfter vi datumet och undersöker kolonialismens konsekvenser för Latinamerikas folk än i dag. Vi visade filmen Till och med regnet, med inbjuden gäst, Enrique Perez, från MAH.

TILL OCH MED REGNET

Minnesdag för Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln

2017-09-28

Vi ansluter oss till Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa och deras satsning på att uppmärksamma minnesdagen för avskaffandet av den transatlantiska slavhandeln i Sverige (9 oktober 1847). Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slavhandeln. Med filmseminarier tar vi upp kunskap om den Transatlantiska slavhandeln och dess konsekvenser, samt Sveriges roll i den. I år visar vi för gymnasiet The Birth of a Nation med efterföljande samtal i samarbete med Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, den 6 oktober, samt Zarafa, för åk 4 den 9 oktober. 

I samarbete med AFR, Afrikagrupperna och Folkets Bio Malmö bjuds det på en föreläsning om Landgrabbing samt en film och samtal om rörelsen Black Lives Matter, den 8 oktober. Läs mer här.