Regioner
Nyheter

20160208-113154-3.jpgRegi: Michael Graversen | Danmark, Italien 2015 | Dokumentär | 58 min | Språk: Danska |Text: Engelska

DREAMING OF DENMARK

Wasiullah anlände till Danmark som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Han är som alla andra danska pojkar. Han hänger med sina vänner, ta selfies, skämtar och flirtar med tjejer. Men när Wasi fyller 18 får han avslag på sin asylansökan. Han flyr till Italien i hopp om att få uppehållstillstånd. Men utan ett hem, ett arbete och utan identitet tvingas han leva under jord. Drivkraften för Wasi är att en dag kunna återvända till sina vänner och en trygg framtid i Danmark. Regissören Michael Graversen har följt  Wasi under många år och genom deras nära relation visar filmen vad som händer med de barn och ungdomar som tvingas leva utanför systemet i Europa.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cAXNFePodtk

Tehara Filmfestival 2018

2018-11-27
28 november till 1 december blir det TEHARA FILMFESTIVAL

Fyra dagar med aldrig tidigare visade filmer i Sverige om romer i Europa, och filmer gjorda av romska filmskapare. Alla visningar har FRI ENTRÉ, och en del har efterföljande samtal. 
PLATS: Biograf Panora.
BOKNINGAR görs via festivalens sida: https://www.teharafilmfestival.se/ 

ARF är samarrangör för hela festivalen och håller i en skolvisning med filmen På rymmen i Rom.


MR DAGEN 2018

2018-11-23


Den 10 december 1948 antogs den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna av FN:s generalförsamling. Den universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna är en milstolpe i mänsklighetens historia, och 2018 markerar sjuttioårsjubileum för deklarationens antagande. Vi har valt att uppmärksamma detta viktiga jubileum med en av årets mest omtalade och bejublade filmer, Spike Lees BLACKKKLANSMAN för gymnasieklasser. För grundskolans åk 8-9 visar vi filmen TORNET, om livet på en palestinsk flyktingläger i Beirut. Filmen markerar även 70 år av den palestinska diasporan som följde bildandet av staten Israel 1948.

I samarbete med Skolbion i Malmö. Bokningar sker via Kulturkartan.

BARNKONVENTIONENS DAG – 20 NOVEMBER

2018-11-01


Rädda Barnen distrikt Malmö i samarbete med ARF lyfter Barnkonventionens dag med filmvisningar och samtal på temat Barns rättigheter riktade till låg-, mellan- och högstadiet.

Alla filmerna inleds av Rädda barnen och ARF ledare, samt följs upp med ett samtal eller frågestund! Vi kopplar Barnkonventionen till filmernas tema.

Läs om RB distrikt Malmö: https://www.raddabarnen.se/distrikt/distrikt-malmo/

Läs om Barnkonventionen: https://www.raddabarnen.se/om-oss/barnkonventionen/barnkonventionen-kort-verison/

I år visar vi filmerna:

FROM NOWHERE för åk 8-9. KRIGSHEMLIGHETER och PÅ RYMMEN I ROM för åk 5-6. DEN LILLE PRINSEN, visar vi för åk 2-4.

Hela programmet HÄR

INTERNATIONELLA DAGEN FÖR TOLERANS

2018-10-19

ARF på INTERNATIONELLA DAGEN FÖR TOLERANS

Den 16 november uppmärksammas Unescos Internationella Dag för Tolerans världen över. Tolerans ska inte tolkas som överseende eller likgiltighet; tolerans handlar om att respektera och uppskatta mångfald och människors individuella och kulturella olikheter.

För att motverka intolerans behövs lagar som respekterar mänskliga rättigheter samt förbjuder och bestraffar hatbrott och diskriminering. Dessutom krävs utbildning för att motverka den okunskap och de attityder och värderingar som är grunden till intolerans.

Med anledning av denna dag visar ARF flera filmer med samtal för olika åldersgrupper, från grundskolan till gymnasiet samt vuxenutbildning (Komvux, folkhögskolor, mm). Läs om filmerna för grundskolan nedan.

ARF visar filmer med samtal för skolklasser den 16 november.
OBS! Det är gratis att delta. Bokningslänkar finns till varje film och samtal.  

WONDER 

THREE GENERATIONS

UTOYA 22 JULI

GRÄNSFN DAGEN

2018-10-15

FN-dagen firas till minne av att FN-stadgan trädde i kraft, 24 oktober 1945. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena och målsättningarna som FN står för internationellt. 2015 tog FN fram de nya globala målen, Agenda 2030 för hållbar utveckling. ARF fokuserar på målen för ekonomisk och social hållbarhet, särskilt målen för socialt hållbara städer. Vi visar en dokumentär som utforskar 60- och 70- talens bostadsprojekt (miljonprogrammet), dess visioner kontra verklighet. Visningen inleds med en kort presentation av Agenda 2030 och följs upp med ett panelsamtal med bl.a. filmens huvudperson Sagal Hussein.