Regioner
imgFÖRINTELSENS MINNESDAG 2018
FÖRINTELSENS MINNESDAG 2018
KRIGAREN
imgSAMEBLOD
SAMEBLOD
SAMERNAS NATIONALDAG
imgDJANGO
DJANGO
Romernas Internationella Dag 2018
imgFN-dagen mot rasism 2018
FN-dagen mot rasism 2018
Detroit
imgMÅNGFALDSDAGEN
MÅNGFALDSDAGEN
Menashe
imgSKOLANS DAG 2018
SKOLANS DAG 2018
TEACH US ALL
imgSLAVHANDELNS ARV
SLAVHANDELNS ARV
MEDAN VI LEVER

Antirasistiska filmdagar i Malmö

Film och samtal om rasism, diskriminering och mänskliga rättigheter sedan 1993

aktuellt 

FN DAGEN – 24 OKTOBER

FN-dagen firas till minne av att FN-stadgan trädde i kraft, 24 oktober 1945. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena och målsättningarna som FN står för internationellt. 2015 tog FN fram de nya globala målen, Agenda 2030 för hållbar utveckling. ARF fokuserar på målen för ekonomisk och social hållbarhet, särskilt målen för socialt hållbara städer. Vi visar en dokumentär som utforskar 60 och 70 talens bostadsprojekt (miljonprogrammet), dess visioner kontra verklighet. Visningen inleds med en kort presentation av Agenda 2030 och följs upp med ett panelsamtal med bl.a. filmens huvudperson Sagal Hussein.

EUROPAS BRASILIA


Regi: Carl Pontus Hjortén | Sverige 2017 | Dokumentär | 65 min | Svenskt, engelskt tal | Svensk text

I bostadsbristens sextiotal drabbades stadsplanerarna i Göteborg av storhetsvansinne. Stadens industrier expanderade i rekordfart och det talades om att staden skulle växa om Stockholm och bli ett centrum i Norden. Hjällbo byggdes 1968 långt från stadens centrum där det nya Göteborg skulle växa fram. Industrikrisen och den långa avvecklingen av Göteborg som arbetarnas förlovade stad krossade politikernas visioner.

Sagal är uppvuxen i Hjällbo och har precis tagit studenten. Hon vill studera till läkare och har en lovande boxningskarriär framför sig. Filmens regissör följer Sagal när hon möter och intervjuar arkitekter och andra experter som försöker förklara för Sagal varför förorten hon kommer ifrån är ett sådant misslyckande. Men Sagal kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på.

Samtal efter filmen Vi har bjudit in filmens huvudperson, Sagal Hussein, som gästar oss för att prata mer om filmen, om bilden av ”förorten” och stigmatiseringen av dess invånare, tillsammans med Paola Capdevila från Hyresgästföreningen Malmö. Vi kommer även att prata om Malmös miljonprogram och om kommunens planer för nya bostadsområden i Malmö.

Sagal Hussein är (numera 25 år gammal) läkarstudent och boxare.
Paola Lindhal Capdevila är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Malmö.

Datum: 24 oktober
Tid: 9:00-11:00
Målgrupp: åk 9, gymnasiet
Bokning: http://kulturkartan.malmo.se/Events/Details/148

​Visningen är i samarbete med Skolbion i Malmö, Hyresgästföreningen Malmö och Unga Panora/Folkets Bio Malmö.

arf året runt 2018

Ett stort tack till alla som valt att stödja ARF ÅRET RUNT 2018

kommande arrangemang

ARF ÅRET RUNT 2018

ARF riktar sig främst till skolor och arrangerar tematiska filmseminarier för olika åldersgrupper, året runt i anslutning till viktiga nationella och internationella dagar. ARF ÅRET RUNT sammanfaller med läsåret och skapar ett MR-kalendarium med film och samtal som skolor kan ta del av.

ARF inleder HT 2018 med SKOLANS DAG och avslutar den med att fira Den allmänna deklarationen om Mänskliga Rättigheters 70 års dag, på MR DAGEN. 

SKOLANS DAG - 4 september
SLAVHANDELNS ARV - 10 oktober
MINNESDAG FÖR AMERIKAS KOLONISERING - 12 oktober

FN DAGEN - 24 oktober
TOLERANSDAGEN (12 & 16 november)
BARNKONVENTIONENS DAG - 20 november
MR DAGEN - 10 december

Mer info kommer snart!

Följ oss på Facebook!